Milli Müdafaa

22 Oca 2025
Deniz Haberleri Elektronik Sistemler

Aras 2023 TCG Anadolu’ya Takıldı! Sırada Kritik Tesisler Var

post-img

Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk dalgıç tespit sonarı, Türk savunma sanayiinin gurur projelerinden biri olan TCG Anadolu gemisine geçtiğimiz günlerde entegre edildi. Suyun üstünden gelecek tehditlere karşı sıkı bir şekilde korunan bu gemi, suyun altından gelebilecek tehditlere de karşı son derece gelişmiş savunma sistemlerine sahip. Aras 2023, Türkiye'nin ilk dalgıç tespit sonarı, TCG Anadolu gemisine entegre edilerek, suyun üstünden ve altından gelebilecek tehditlere karşı tam anlamıyla korunmuş oldu. Dalgıç tespit sonarları, özellikle askeri gemiler ve tesislerin korunmasında kullanılmış olsa da, günümüzde bu durum hızla değişmektedir.

Terör tehdidinin değişen yapısı bu değişimin en önemli sebeplerinden biridir. Bu durum, aynı zamanda sivil tesislerin de suyun üzerinde, altında ve kıyıda korunması gereksinimini beraberinde getirir. Özellikle, üç tarafı denizlerle çevrili olan ve nükleer santral projesi olan Türkiye için, dalgıç tespit sonarları önemli bir rol oynar. Karadeniz kıyısında çok büyük bir doğal gaz depolama merkezi kuran Türkiye, bu nedenle, dalgıç tespit sonarları bu ülke için daha da büyük anlam ifade etmektedir.

Tehditleri 1 kilometre öteden tespit ediyor Türkiye'nin milli imkanlarla üretilen ilk dalgıç tespit sonarı, Armelsan tarafından imzalanmış olan Aras 2023'tür. Genel Müdür Can Emre Bakım, sonarın özelliklerini anlatırken öncelikle, su altından gelen kapalı ve açık devre solunum sistemli dalgıçları ve dalgıç intikal vasıtalarını tespit etmek için geliştirildiğini vurguluyor. Bu sistem, yaklaşık 1 kilometre mesafeden otomatik olarak hedefleri tespit eder ve bu sayede kullanıcısına/operatörüne yaklaşık yarım saatlik bir müdahale süresi kazandırır. Bakım ayrıca, asimetrik savaşın artık suyun altına da taşındığı gerçeğine dikkat çekti.

Özellikle, Ukrayna-Rusya savaşı sırasında dalgıç tespit sonarlarının sivil alanlar için kullanımının yolunun açıldığını vurguladı. Ayrıca, kamikaze dronlar gibi kamikaze insansız deniz araçlarının da giderek daha fazla ön plana çıktığını belirtti ve Aras 2023'ün yeni versiyonunun bu tür tehditleri de hızlı ve doğru bir şekilde tespit edeceğini söyledi. Bakım, 'Made in Türkiye' imzalı bu dalgıç tespit sonarıyla ilgili kısa bir süre sonra çok önemli bir ihracat haberinin de kamuoyuyla paylaşılacağını da belirtti.

Dünyada bunu üretebilen 4-5 ülke var Dalgıç tespit sonarının Türkiye'de üretilmesi ve TCG Anadolu'ya takılması önemli bir durumdur. Ancak, bu konuda dikkat çekilmesi gereken bir diğer boyut da değişen terör tehdididir. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan ile bu konuyu konuştuk. Erkan, dalgıç tespit sonarı üretebilen yalnızca 4 ya da 5 ülkenin olduğunu vurgularken, 'Biz de bu ülkelerin arasına girdik' dedi. O'na neden yerli olarak üretimin önemli olduğunu sorulduğunda ise, Erkan, 'Bu bizim için çok kıymetli bir 'ilk adım' olarak görülmelidir. Bir sonar ailesi oluşuyor burada. İlk etapta dalgıç tespit sonarını ürettik.

Daha sonraki süreçlerde, farklı tiplerde ve farklı görevler üstlenebilecek sonarlar da üreteceğiz. Aras 2023, bu ailenin ilk ferdidir' yanıtını verdi. Vekalet savaşları için çok değerli bir kazanım Dalgıç tespit sonarının Türkiye'de üretilmesi ve TCG Anadolu'ya takılması önemli bir durumdur. Ancak, terör tehdidi konusunda da dikkat çekilmesi gereken bir diğer boyut var. Kozan Selçuk Erkan, terörün değişen yapısını daha ayrıntılı olarak anlatırken, belirli yerlerde kendi izlerinin görülmemenin istendiği kimi ülkelerin 'vekillerine' daha fazla yetenek kazandırmaya başladığını vurgulamaktadır.

Erkan ayrıca, benzer bir işleyişin Ukrayna'da da görüldüğünü anlatırken ve 'Kamikaze botlar, kamikaze dron'lar ve benzer çok farklı sistemleri orada gördük. Vekiller üzerinden yürüyen bir süreç. Vekil unsurlar üzerinden terör eylemleri meselesinde bu tehdidi en çok hisseden ülkelerden biri de şüphesiz Türkiye'dir' demektedir. ABD’den teröristlere dalgıç eğitimi Dalgıç tespit sonarının Türkiye'de üretilmesi ve TCG Anadolu'ya takılması önemli bir durumdur. Ancak, terör tehdidi konusunda da dikkat çekilmesi gereken bir diğer boyut var.

Özellikle, ABD'de uzmanların Suriye'deki bir grup teröriste 'dalgıçlık eğitimi' verdiğini hatırlatmak gerekiyor. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, bu durumun Türkiye'yi doğrudan etkileyeceğini söyler ve devam eder: 'Bu bölgede, deniz alanında ya da başka politikalarda çıkar çatışması yaşayacak tek ülke biz olacağız. Bu nedenle, bu tehditi ciddiye almak gerekiyor. Bu tehdit sadece askeri gemiler ya da askeri tesisler için geçerli değil. Barajlar için de benzer bir sıkıntı olabilir. Bu tür asimetrik unsurlar, barajlarımızı ve su altındaki pek çok sabit tesisimizi de zarar verebilir.

Suyun altında vana hatları, elektrik hat kabloları bulunuyor. Karadeniz'de doğal gaz hatlarımız ve devam eden sondajlarımız var. Limanda da çok ciddi bir depolama ve dağıtım hattı var. Dalgıç tespit sonarı tüm bu yerler için önemli bir sistemdir.' Üst düzey devlet görevlileri için de bu sistem şart Kozan Selçuk Erkan, Türkiye'yi ziyaret eden üst düzey yabancı isimlerin İstanbul'da ve yazlık yerlerde ağırlandığını ve bazı üst düzey isimlerin de kıyıya sıfır yerlerde konakladığını hatırlatır. Bu gibi yerlerin de dalgıç tespit sonarlarıyla 7/24 esasıyla korunmasının önemli olduğunu vurgular ve sözlerine şöyle devam eder: 'Teknolojik gelişmeler her iki taraf için de olumlu ve olumsuz etkiler yaratıyor.

Örneğin, İHA'lar ve SİDA'lar hakkında konuşurken, teknolojinin asimetrik unsurlar tarafından da kullanılabileceğini unutmamak gerekiyor. Belki de yakın zamanda, su altından gidebilen kamikaze su altı robotları gibi tehditlerle de hesaplaşmak zorunda olacağız. Bu nedenle, Türkiye'nin dalgıç tespit sonarı üretebilen sayılı ülkelerden biri olması önemlidir. Bu sayede, su altında bulunan sivil tesislerimizi ve askeri gemilerimizi koruyabilir, su altından gelen tehditleri tespit edebilir ve doğru müdahalelere gidebiliriz.'

Yorumlar (0)

İlgili Haberler