Milli Müdafaa

09 May 2024
Hava Haberleri Dünyadan Gelişmeler

Türkiye, Arjantin’e Uydu İhraç Edecek

post-img

T.C. Ticaret Bakanlığı katkıları ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipliğinde, 2012 yılından bu yana meydana gelen Türkiye İnovasyon Haftası’nın bu yılki etkinliğinin konuşmacılarından olan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL, firma hedeflerinden ve halihazırda paydaşlarıyla çalışmalarını devam ettirdiği TÜRKSAT 6A Yerli Haberleşme Uydusu ile alakalı bilgiler verdi. TUSAŞ Genel Müdürü Kotil, TUSAŞ’ın Millî Muharip Uçak, Hürjet, Hürkuş, Atak ve İHA’lar benzer biçimde birçok projesi bulunduğunu belirterek, “Bizim aslen eski köye yeni tane getirme mecburiyetimiz var.

Proje oldukça olunca doğal olarak ki ikimiz de oldukça eleman alıyoruz, ihtiyacımız var. Şu anda TUSAŞ’ta 10 bin çalışan var, inşallah 20 bine gidecek bu. Benim şirkette 4 yılım doldu. Başladığımda çalışan sayısı 5 bindi, 10 bin oldu 20 bin olacak. Ciromuz da yaklaşık 2 milyar dolar, inşallah o da 10 milyar dolar olacak. Mühendis sayısını 1200’den 3500’e çıkardık.“ diye konuştu. "Arjantin'e uydu ihraç edeceğiz." Etkinlikteki konuşmasında TÜRKSAT 6A çalışmalarına ve Arjantin’e gerçekleştirilecek olan uydu ihracatına da değinen Temel Kotil, “Şirketimiz TÜRKSAT 6A’yı TÜBİTAK Uzay, ASELSAN ve CTECH ile hep beraberce yapıyoruz.

Türkiye’nin ilk yerli uydusu olacak doğal olarak TÜRKSAT da var işin arasında. Uydu inşallah 2 sene arasında yörüngede olacak. TUSAŞ olarak Arjantin’e de bir konsorsiyum olarak uydu ihraç edeceğiz. Gözetleme ve komünikasyon uydusunda varız.” açıklamasında bulundu. Türkiye-Arjantin ortak girişimi olan GSATCOM uydu üretimine hazır. Arjantin devleti tarafınca işletilen teknoloji firması INVAP ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) ortak girişimi olan Gsatcom Space Technologies, 2018 senesinde minik GEO uyduları inşa etmek ve satmak amacıyla kurulmuştu.

Gsatcom’un Genel Müdürü Luis Genovese Eylül 2019’da yapmış olduğu açıklamada, şirketlerin uydu pazarına girme ve hisse alma ihtimalinin oldukça azca bulunduğunun ve oldukça azının bu süreçten başarı göstermiş çıkmış olduğu gerçeğini göremeyecek kadar kör olmadıklarını anlatım etti ve ekleyerek, “Ancak Arjantin ve Türkiye, kendi uydularını üretme mevzusunda bağımsız olmak istiyorlar.” demişti.

Bu açıklamadan anlaşıldığı suretiyle firmalar için pazar oranı her şeyden ilkin gelmemekle beraber çalışmaların temelindeki “bağımsızlık” vurgusu bu anlamda dikkat çekiyor. INVAP firması, Arjantinli telekomünikasyon firması Arsat için Arsat-1 ve Arsat-2 yazışma uydularının yanı sıra Arjantin Uzay Ajansı CONAE için Satcom-1A ve hemen hemen piyasaya sürülmemiş Satcom-1B bileşik açıklıklı radar uydularını inşa etti.

Yorumlar (0)

İlgili Haberler