Milli Müdafaa

09 May 2024
Deniz Haberleri Elektronik Sistemler

Türk Savunma Sanayii’nden Yerli İnovasyon: Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Başarıyla Test Edildi

post-img

Türk savunma sanayisi, Türk Deniz Kuvvetlerinin operasyonel kabiliyetini artıran, yerli üretim Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi'nin geliştirilmesiyle bir başarıya daha imza attı. Bu gelişme, özellikle Kanada'dan bu tür sistemlerin temininde yaşanan kısıtlamalar sonrasında Türkiye'nin dışa bağımlılığı en aza indirme çabalarının bir parçası. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ve Altınay Savunma Teknolojileri iş birliğiyle yürütülen proje, Mayıs 2021'de başladı. Milli fırkateyn için Helikopter Yakalama Transfer Sisteminin yerlileştirilmesi ve tedarik edilmesi amaçlandı.

TCG İstanbul. Nisan ayında tersaneye teslim edilen sistem, İstanbul Tersanesi'nin desteğiyle TCG İstanbul'da başarılı entegrasyon ve testlerden geçti. Liman kabul testleri SSB, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve STM temsilcilerinin gözetiminde tamamlandı. Altınay Savunma Teknolojileri ve STM, ağustos ayında "İlk Operasyona Hazırlık Testleri"ni gerçekleştirdi. Bu testler sırasında sistem gemide ilk kez devreye alındı ​​ve tüm fonksiyonları titizlikle doğrulandı. Bu testlerin ardından SH-70 Sea Hawk helikopteri, ilk helikopter testi için gemiye yaklaştı. Sistem, SH-70'in konumunu başarıyla tespit ederek Helikopter Yakalama Cihazı ile takip etti.

"Port Kabul Testleri" sırasında sistemin tüm fonksiyonları test edildi ve doğrulandı. Testler, sistemin SH-70 Sea Hawk helikopterini güvenli bir şekilde indirmeye hazır olduğunu gösterdi. Testin son aşamasında SH-70, sistemin sağladığı görsel iniş yardımı ile gemiye yaklaşacak ve güverteye inecek. Helikopter daha sonra güvenli bir şekilde ele geçirilecek ve hangara nakledilecek. Helikopter Yakalama ve Aktarma Sistemi, helikopterlerin emniyetli inişini, emniyete alınmasını ve hangar transferini sağlayacak teknolojilerle donatılmıştır.

Helikopter üzerine monte edilen kamera ve lazer sistemleri gibi bileşenleri kullanan sistem, görüntü işleme yoluyla helikopterin konumunu hesaplıyor. Bu hesaplamalar, hızlı yakalama cihazının iniş sırasında helikopteri doğru açıda tutmasını sağlar. Hızlı yakalama cihazının pençesi, helikopteri hızlı bir şekilde yakalayarak, iniş alanında personele ihtiyaç duymadan güvenli bir iniş yapılmasını sağlar. Tüm süreç tek bir kontrol noktasından yönetilebilmektedir. Hızla operasyonel hale getirilen bu sistem, envantere giren yeni gemilere de dahil edilerek milli gemilerdeki yerlilik oranı artırılacak ve savunma sanayinin ihracat kalemleri arasında yer alacak.

Yorumlar (0)

İlgili Haberler