Milli Müdafaa

13 May 2024
Dünyadan Gelişmeler

YİTAL Mikroelektronik Şirketi Kuruldu

post-img

Yarı iletken ve benzeri teknolojik malzemeleri içeren mikro ve nano boyutlu aygıtlarla alakalı etkinlik işaret etmek amacıyla, yüzde 51’i ASELSAN’a, yüzde 29’u TÜBİTAK’a ve yüzde 20’si Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na ilişkin olmak suretiyle “YİTAL Mikroelektronik Sanayi ve Ticaret AŞ” unvanlı firma kuruldu. 17 milyon 462 bin 500 lira kapital ile kuruluşu tescil edilen YİTAL’in, ticari bir firma olarak “güvenli yarı-iletken üretimevi” statüsünde yoluna devam etmesi hedefleniyor. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, firmanın TÜBİTAK Gebze kampüsünde kurulacak fabrikasında, ilk aşamada ülke için tehlikeli sonuç öneme haiz teknolojilerdeki üretim proseslerinin geliştirilmesinin öngörüldüğünü ve dönüölçer/ivmeölçerlerin, soğutmasız kızıl-ötesi detektörler, radar işaret işleme devreleri ve ulusal mikroişlemcilerin üretilmesinin planlandığını belirtti.

YİTAL’in 1983 senesinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) kapsamında yarı iletken teknoloji alanlarında inceleme yapmak amacıyla kurulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ergin, laf mevzusu laboratuvarın halen TÜBİTAK Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde faaliyetlerine devam ettiğini anlattı. Prof. Ergin, YİTAL’in, Türkiye’nin yarı iletken teknolojilerinde sahada kullanılmak suretiyle tümdevre üretimi meydana getirilen tek merkezi olduğuna dikkati çekerek, “800 metrekarelik laboratuvarımız tümdevre üretimi için lüzumlu olan tümdevre tasarımı, maske üretme, pul işleme, pul üstünde test, kılıflama, dönem testi ve yaşlandırma süreçlerinin tümünün gerçekleştirilmesini elde eden altyapıya haiz” diye konuştu.

YİTAL, TÜBİTAK Bünyesinde Bilimsel Faaliyetlerini Sürdürecek TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) geliştirilen kripto cihazları ulusal algoritma içeren kripto tümdevrelerinin, 1999 senesinde ilk kere YİTAL’de tasarlanıp Türkiye’de üretildiğini anımsatan Prof. Dr. Ergin, “YİTAL tasavvur ekibi, sayısal tümdevre tasarımındaki yoğun tecrübesini ve emin dönem tasarımı bilgisini bir arada kullanarak, Türkiye’nin ilk Milli Akıllı Kart Tümdevresi’ni de tasarladı ve tasarlanan tümdevreler hüviyet kartların kullanıma sunuldu” diye konuştu.

Prof. Dr. Ergin, Silahlı İnsansız Hava Araçlarının (SİHA) temel cephanesi olan Mini Akıllı Mühimmat (MAM-L) ve ATAK helikopterlerinde kullanılan Cirit şeklinde roket sistemlerinin arayıcı başlıklarında kullanılan yarı iletken detektörlerin, YİTAL’de geliştirilen fotodetektör teknolojisiyle üretildiğini ve bu sayede laf mevzusu detektörlerin yerli üretimle müdafaa endüstri firmalarının kullanımına sunulduğunu söyledi. YİTAL’in TÜBİTAK bünyesinde ilmi faaliyetlerine devam edeceğine değinen Prof. Ergin, laboratuvarın yarı iletken teknolojilerdeki gelişmelere öncülük edeceğini ve bu alandaki insan kaynağının vasıf ve nicelik olarak artmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Yorumlar (0)

İlgili Haberler