Milli Müdafaa

18 Oca 2025
Hava Haberleri

Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Savunma Sanayiinin Zirve Yolculuğu

post-img

Türkiye, savunma ve havacılık alanındaki hızlı gelişimini, Cumhuriyet'in 100. yılında da sürdürerek küresel arenada dikkat çekici başarılara imza atıyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın koordinasyonunda, Türk savunma sanayisi bir yılda önemli projelerde kritik adımlar atmaya hazırlanıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen Milli Muharip Uçak (MMU) projesi, Türkiye'nin teknolojik gelişiminde öncü rol oynayacak. 2023 Mart'ında motor çalıştırarak hangardan çıkacak olan MMU, 2025'te ilk uçuşunu yaparak 2028'de göreve başlamayı hedefliyor.

 5. nesil muharip uçak özelliklerine sahip MMU, düşük görünürlük ve dahili silah yuvası gibi yeni nesil teknolojilere sahip olacak. Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet, 2023 Mart'ında ilk uçuşunu yapacak. Tek motorlu ve modern aviyonik süite sahip Hürjet, T-38 ve F-5 uçaklarının yerine geçecek ve 2025'te operasyonel hale gelecek. Ağır sınıf taarruz helikopteri Atak-2'nin ilk uçuşu da bu dönemde gerçekleşecek. Sıcak hava ve yüksek irtifa koşullarında görev yapabilecek Atak-2, 30 milimetre top ve 1,2 ton mühimmat taşıyabilecek. 

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Kızılelma ve Bayraktar TB3 SİHA projeleri de önemli aşamalara ulaşıyor. Kızılelma, yüksek manevra kabiliyeti ve 1,5 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle dikkat çekiyor. TB3 ise helikopter ve uçak gemilerinde kullanıma uygun olarak tasarlandı. TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından geliştirilen TS1400 turboşaft motoru, Gökbey helikopteri için önemli bir adım. Motor, 2023 yılında helikoptere entegre edilerek ilk insanlı uçuşunu gerçekleştirecek.

 TCG Anadolu, Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olarak envantere katılacak. Hürjet ve insansız hava araçlarını taşıyabilecek olan gemi, Çok Maksatlı Amfibi Gemi olarak nitelendiriliyor. Denizaltılar, Tip-214 sınıfı olarak bilinen ve yakıt pili teknolojisiyle dikkat çekiyor. İlk Reis sınıfı denizaltının teslimatı bu yıl planlanıyor. Kara araçları alanında da önemli gelişmeler var. FNSS tarafından geliştirilen ağır ve orta sınıf insansız kara araçları, güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak. 

ZAHA amfibi zırhlı araçlar ve Pars IV 6x6 Özel Operasyonlar Aracı, zırhlı muharebe kabiliyetlerini artıracak. İlk Altay tankının üretimi de yerlileştirme çabalarının bir sonucu olarak tamamlanacak. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk savunma sanayisinin hemen her alanda yeni gelişmelere tanık olacağını ve Cumhuriyet'in 100. yılında, Türkiye'nin savunma sanayisinde öncü olma stratejisini sürdüreceğini belirtti.

Yorumlar (0)

İlgili Haberler