Türk savunma sanayisinin başarı hikayelerinden biri olan AKSUNGUR insansız hava aracı (İHA), artan yetenekleri ve genişletilen görev alanları ile dikkat çekiyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından ANKA platformu temel alınarak sadece 18 ayda geliştirilen AKSUNGUR, çok yönlü görev kabiliyetleriyle öne çıkıyor. İHA, yüksek faydalı yük kapasitesi sayesinde istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz gibi çeşitli görevlerde kullanılabilir.
2021'in ikinci çeyreğinde ilk saha görevine başlayan ve kısa süre sonra Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edilen AKSUNGUR, SATCOM faydalı yükü sayesinde görüş hattı ötesi operasyonlarda büyük esneklik sunuyor. Ayrıca, çeşitli faydalı yüklerle donatılarak yurt içi ve dışında farklı kullanıcılara hizmet ediyor. İHA'nın Türk Silahlı Kuvvetlerindeki sayısı artarken, ihracat faaliyetleri de ivme kazanıyor. Üç ülkeye satışı gerçekleştirilen AKSUNGUR, diğer ülkelerle de ciddi müzakereler yürütüyor.
AKSUNGUR'un başarısı, toplam 20 bin uçuş saatini aşan performansıyla da kanıtlanmış durumda. Özellikle TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) tarafından geliştirilen yerli TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru'nun entegrasyonu, bu başarının bir parçası. Yerli motorla gerçekleştirilen performans testlerinde 41 saatlik uçuş süresine ulaşan AKSUNGUR, bu alanda da bir rekorun sahibi oldu. Yıl içinde yerli motorla envantere girmesi planlanan İHA, tüm hava koşullarında etkin keşif ve taarruz görevleriyle, çeşitli mühimmat lojistiğine önemli katkılarda bulunacak.
Yorumlar (0)