ASELSAN tarafınca üretilen Aktif/Pasif Konvoy Koruma Sistemleri (MİLKAR-5A5) Kirpi Mayına Karşı Kısmi Korumalı Zırhlı Araçlara entegre edildi. Sistemlere ait kabul muayene ve performans başarı ile tamamlandı ve sistemler TSK envanterindeki yerlerini aldı. ASELSAN tarafınca tamamen ulusal olarak geliştirilerek üretilen Sırt Tipi RF Köreltme/Karıştırma Sistemleri ile Araç Tipi Aktif ve Reaktif RF Köreltme/Karıştırma Sistemleri, günümüzde yurtiçi ve yurtdışı kullanıcılar tarafınca tim koruma, konvoy koruma, VIP koruma ve durağan tesis koruma amaçlı yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Aktif karıştırma kabiliyetinin yanı sıra Reaktif karıştırma algoritması yardımıyla tehdit sinyallerini alıcı ünite ile tespit ederek sistem çıkış gücünün büyük kısmını direkt bu frekanslara yönlendirerek oldukca daha yüksek faaliyet mesafelerine ulaşabilen sistem, TSK envanterinde yer edinen öteki bütün karıştırma sistemlerinden üstün özelliklere sahiptir. Bir Aktif Karıştırma Sistemi’nin, bir Reaktif Karıştırma Sistemi ile aynı faaliyet kıymetini elde edebilmesi için ortalama 1000 kat daha çok RF güç yayması gerekmektedir.
MİLKAR-5A5 Aktif/Pasif Konvoy Koruma Sistemi, TSK envanterindeki ilk ve tek Reaktif Karıştırma/Köreltme Sistemi olmakla birlikte, dünya genelinde da sayılı sistemlerden biri olma özelliği taşımaktadır. Literatürde, bu sistemin eriştiği bu denli kısa sürelerde “tespit” işlevini tamamlayan öteki bir sisteme rastlanmadı. 23 Mart 2007 tarihinde imzalanan Radyo Frekans Aktif /Pasif Köreltme/Karıştırma Sistemi Prototip Tedariki Sözleşmesine istinaden Kabul Test ve Muayeneleri tamamlanan prototip MİLKAR-5A3 Sistemi 03 Eylül 2010 tarihinde K.K.K.lığına teslim edilmiştir.
Prototip MİLKAR-5A3 Aktif/Reaktif Elektronik Karıştırma Sistemi’nin teslim edilmesini takiben meydana gelen Birlik Denemeleri ve emek harcama frekans bandının genişletilmesine yönelik hazırlanan Fizibilite Raporu kapsamında altı tane Aktif/Pasif Konvoy Koruma Sistemi’nin (MİLKAR-5A5) seri üretimi yapılarak, Mayına Karşı Kısmi Korumalı Zırhlı Araca (KİRPİ) entegre edilerek, TSK envanterine girmiştir. Proje bünyesinde aşağıda belirtilen çalışmalar “ulusal” olarak gerçekleştirilmiştir. Geniş-bantlı tuner ve oldukça yüksek işlem/örnekleme hızına haiz almaç yapısı, Çok yüksek hızda işaret üretme altyapısına haiz DDS tabanlı Aktif/Pasif (Reaktif) Teknik Üreteç Birimi, Tespit ve karıştırma algoritmaları; Süreci hızlandıracak, protokol kaynaklı gecikmeleri engelleyecek hususi test yazılımları.
Yorumlar (0)