Bir yetkili, 25 Aralık 2020 tarihinde TASS‘a verdiği demeçte, seri olarak üretilen ilk oldukca amaçlı beşinci nesil harp uçağı Su-57’nin Güney Askeri Bölgesi’ndeki bir alaya teslim edildiğini söyledi. Teslimatı meydana getirilen 5. nesil Su-57’nin ilk seri uçakları Tolmachevo Havaalanına (Novosibirsk/Rusya) indi. Kaynak, “Havacılık ve Uzay Kuvvetleri ilk seri üretilen Su-57 harp uçağını teslim aldı. Savaş uçağı Güney Askeri Bölgesi’ndeki bir alaya teslim edildi.” bilgisini aktardı. Havacılık ve Uzay Kuvvetleri için üretilen dört tane Su-57 harp uçağının da 2021 senesinde teslim edileceğini laflarına ekledi.
Kaynak ayrıca, yeni harp uçağının teslimat adetinin sonucunda yılda 15 uçağa çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Kasım 2020’de TASS’a konuşan başka bir kaynak ise, “Sonuç olarak, 2019’da imzalanan 76 Su-57 alımını 2028’e kadar öngören kontrat mutlaka zamanında yerine getirilecek.” demişti. Kommersant gazetesine göre, 76 adetlik sözleşmenin 170 milyar ruble (ortalama 2.4 milyar dolar) değerinde olduğu tahmin ediliyor. İşbu kontrat Komsomolsk-on-Amur havacılık tesisi için minimum on sene süresince tam bir iş yükünü güvence ediyor.
Putin, Mayıs 2019’da da yapmış olduğu açıklamada 2028 tabanca programı kapsamında öncelikle 16 tane Su-57 harp uçağı satın alınmasının öngörüldüğünü anlatım etmişti. Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, üreticilerin hem tayyare aynı zamanda ekipman için fiyatları düşürdüğünü ve bu durumun da Su-57 harp uçaklarından daha fazlasını satın alma fırsatını sağladığını bildirdiğini anlatım eden Putin, “Aynı dönemde fiyatlarda bir artış olmadan 76 tane Su-57 harp uçağı satın almayı kabul ettik.” demişti.
İlk seri Su-57 harp uçağı hipersonik silahları kontrol etmek için kullanıldı. 25 Aralık 2020 tarihinde TASS’a konuşan askeri-endüstriyel komplekste vazife alan kaynağa göre, ilk üretim Su-57 harp uçağı, hipersonik tayyare silahlarını kontrol etmek için Akhtubinsk’teki Devlet Uçuş Test Merkezi’nde (GLITS) konuşlanacak. Ajansın kaynağı, “İlk seri Su-57 GLIT’lere Kasım ayının nihayetinde girdi. En son havacılık hipersonik silahlarını kontrol etmek için kullanılacak.” açıklamasında bulundu.
Bugüne kadar, ancak Güney Askeri Bölgesi’nde sorumlu MiG-31 harp uçaklarının Kinzhal hipersonik füzelerini taşıyabilme özellikleri vardı. Tactical Missile Armament Corporation tarafınca geliştirilen silahların kontrol edileceği tahmin ediliyor. Tactical Missile Armament Corporation; büyük bir Rus tabanca (bilhassa roket sektörü) üreticisi olmasıyla biliniyor. Temelde yeni tayyare silahları geliştiriyor. Su-57 harp uçağının üretiminde artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılıyor.
Rusya, beşinci nesil olarak nitelendirdiği Su-57 harp uçağının üretiminde artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanıyor. Su-57 harp uçağının üretim tesislerinde çekilmiş olduğu anlatılan bir videoda artırılmış gerçeklik teknolojisinin üretim sürecinde etken olarak kullanıldığı görülmüştü. Seri üretim döneminin hızlandırılması için yetişmiş personel ihtiyacının daha süratli karşılanması maksadıyla artırılmış gerçeklikten istifade edilmiş olduğu aktarılmıştı.
Su-57, uzun ve kısa mesafelerde her türlü hava hedefini yok etmek, hava müdafaa sistemlerinin üstesinden gelmek, hasım yer ve deniz hedeflerini vurmak için tasarlanmış bir beşinci nesil oldukça maksatlı avcı uçağıdır. Su-57, 29 Ocak 2010’da ilk kere gökyüzüne çıkmıştı. Selefine kıyasla Su-57, gerek kullanılan kompozit malzemeler gerekse inovatif teknolojilerin kullanılmasıyla bir taarruz uçağı ile bir avcı uçağının özelliklerini birleştiriyor. Sahip olduğu aerodinamik konfigürasyon düşük ölçüde radar kesiti ve kızılötesi kesit elde edilmesini sağlıyor. Ayrıca uçağın Suriye’de etken bir biçimde kontrol edilmiş olduğu eldeki bilgiler içinde bulunuyor.
Yorumlar (0)