Savunma Sanayi Ihracatı 3,2 Milyar ABD Dolarına Ulaştı
Türkiye savunma ve havacılık sanayi sektörünün 2021 yılı ihracatı açıklandı. Sektör, 2021'de 3,2 milyar ABD doları tutarında rekor bir ihracat gerçekleştirdi.
SON DAKİKA
Türkiye savunma ve havacılık sanayi sektörünün 2021 yılı ihracatı açıklandı. Sektör, 2021'de 3,2 milyar ABD doları tutarında rekor bir ihracat gerçekleştirdi.
Ukrayna'da meydana gelen sabotaj olaylarının ardından, Türkiye tarafından üretilen yerli ve milli dalgıç tespit sonarı olan TCG Anadolu'ya takılan Aras 2023, su altında ve kıyıya yakın bulunan kritik yapılarda da kullanılması planlanıyor. Bu önemli araç, Türkiye'nin sayılı ülkeler arasında yer aldığı dalgıç tespit sonarı üreten ülkelerden biridir.
Türkiye'nin savunma sanayiinde önemli bir gelişme yaşanıyor: Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), gelişmiş AESA radar sistemine entegre edilerek Türk Hava Kuvvetleri'nin kabiliyetini artırıyor. Bu yenilik, Türkiye'yi insansız hava aracı teknolojisinde AESA radarını entegre eden ilk ülkeler arasına taşıyabilir.
Bayraktar TB-3, Türkiye'nin insansız hava araçları kapasitesine yeni bir boyut eklemeye hazırlanıyor. Üretim hattında görüntülenen ve TCG Anadolu'dan operasyon yapabilme yeteneğine sahip bu SİHA, Japonya ve Güney Kore'nin de ilgi odağı. TB-3, özellikle deniz ortamında kullanılacak özelleşmiş mühimmatları ile dikkat çekiyor.
Türkiye savunma sanayisinin yeni gözdesi UÇA, denizdeki düşman harekatlarını kısıtlayacak akıllı bir dip mayını. İstanbul'da 25-28 Temmuz'da düzenlenecek IDEF 2023'te tanıtılacak olan UÇA, yerli ve milli teknolojilerle donatılmış, düşman gemileri ve denizaltıları tespit edip imha edecek. UÇA, kısa sürede test süreçlerine geçiş yapmayı hedefliyor.
Türkiye'nin savunma sanayii, MARLIN adlı insansız su üstü platformu ile yeni bir başarıya imza atıyor. Yerli ve milli teknolojilerle üretilen MARLIN, NATO tatbikatına davet edilen ilk Türk insansız platformu oldu. Bu gelişme, Türkiye'nin denizcilik alanındaki inovatif yaklaşımlarını ve uluslararası arenadaki etkinliğini pekiştiriyor.
Türkiye'nin yerli savunma sanayii, HİSAR O+ ailesinin RF (Radyo Frekansı) Arayıcı Başlıklı Test Füzesinin başarılı denemesiyle yeni bir döneme adım attı. Bu gelişme, ülkenin uluslararası ambargolara karşı kendi çözümlerini geliştirme kapasitesini gözler önüne seriyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in açıklamasıyla, HİSAR O+ füzesinin bu yeni yeteneği, Türkiye'nin savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde artırıyor.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Güngör'ün açıklamalarına göre, Türkiye'nin savunma ve havacılık ihracatı 2023 yılında %27'lik bir artışla 5,5 milyar dolara ulaştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin savunma sanayisinde yerlilik oranının son 20 yılda yüzde 20'lerden yüzde 80'lere ulaştığını belirtti.
Ulusal ve global savunma ile ilgili gündemden daha hızlı haberdar olmak istiyorsanız, Milli Müdafaa e-posta listesine kayıt olun!