Milli Müdafaa

05 Kas 2024
Hava Haberleri

Aya Gönderilecek Uzay Aracına İlişkin İlk Detaylar Paylaşıldı

post-img

Türk Uzay Ajansı (TUA) sosyal medya hesabından, 4'üncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle yapılan bir paylaşımda, yönlendirilebilir güneş paneli, S-Bant alıcı ve verici yama antenler, sabit güneş paneli, yardımcı itki motorları, ana itki motorları, yıldızizler, yönlendirilebilir X-Bant anteni, yüksek çözünürlüklü kamera gibi bileşenlerin bulunduğu uzay aracının görseli paylaşıldı. İki ayrı modülden oluşacak Türk Uzay Ajansı (TUA) tarafından verilen bilgiye göre, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından tasarlanan uzay aracı iki ayrı modülden oluşacak.

Platform modülü, hem Ay'a ulaşım için gereken ateşlemelerin yapılmasını, hem de Ay'a ulaştıktan sonra gerçekleştirilecek seyrüsefer, görüntüleme ve bilimsel veri toplama gibi görevlerin yerine getirilmesi için gerekli olan çeşitli alt sistemleri barındırıyor. Bunlar, uzay aracı veri kotarma, haberleşme, güç ve yönelim ve yörünge kontrol alt sistemlerinden oluşuyor. Tüm bu alt sistemlerle aracın uçuş ve komuta kontrol yazılımları TÜBİTAK UZAY tarafından geliştiriliyor.

Seyrüsefer sistemleri kapsamında uzay aracı yüzeyinde birçok algılayıcı sistem de bulunacak. Örneğin, yıldızizler aracın hangi yöne baktığını belirleyecek, yıldızların fotoğraflarını çekip hafızasındaki haritayla karşılaştırarak. Yüksek çözünürlüklü kamerayla 5 kilometre genişlikte bir alandan 1 metreden daha iyi çözünürlükte görüntüler elde edilebilecek. Geniş açılı video kamera ile Ay'a transfer, Ay yörüngesi ve yüzeye iniş aşamaları sırasında çeşitli videolar alınacak. Hibrit itki sistemi yörünge yükseltme görevinde kullanılırken, çift yakıtlı kimyasal itki sistemi ile yörünge ve yönelim elde etme ateşlemeleri gerçekleştirilecek. AYAP-2'de sabit güneş panelleri kullanılacak Ay yörüngesindeki operasyonlar sırasında, +Z yönü sürekli olarak Ay yüzeyine, X doğrultusu ise uçuş yönüne doğru bakacak.

TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü tarafından üretilecek sabit güneş panelleri, aracın hem +X hem de -X yüzeylerinde bulunacak. Bu sayede, bir tanesi sürekli güç üretebilecek. Ay Araştırma Programı-1 (AYAP-1) görevi ile operasyonel tecrübe kazandıktan sonra, AYAP-2 iniş aracında tamamen sabit güneş panelleri kullanılacak. Haberleşme sistemlerini TÜBİTAK UZAY üretecek Uzay aracında TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen haberleşme sistemi, S ve X bant olmak üzere iki farklı frekans bandında çalışacak.

S-Bant sayesinde uzay aracı sağlık ve durum bilgileri haberleştirilebilecek, ayrıca yörünge belirleme için kullanılacak mesafe ölçümleri de bu haberleşme sistemi üzerinden yapılacak. S-Bant antenlerinin geniş huzmesi nedeniyle Dünya'daki yer istasyonlarını görmek için yönlendirme ihtiyacı olmadığından, acil durumlarda da bu sistem üzerinden haberleşme sağlanabilecek. Yönlendirilebilir X-Bant anteniyle yüksek hacimli veriler yere aktarılırken, uzay aracı sağlık ve durum bilgileri de bu sistem üzerinden alınabilecek.

Yorumlar (0)

İlgili Haberler