Türkiye'nin Milli Muharip Uçak projesi sona yaklaştı.

MMU ile birlikte Türkiye; 5'inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülke arasında yerini alacak.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, A Haber’e açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda Milli Muharip Uçak’ın hangardan çıkışı için 18 Mart 2023 tarihine hazır olunduğunu belirten Kotil,

“18 Mart tarihinde hangardan çıkarma sözümüz var. Tabi 18 Mart tarihini beklememize gerek yok. Bir çok şey öğrendik. Baya toparladık. Büyüklerimiz ne zaman tören yapmak isterse biz hazırlığımızı bitirmek üzereyiz. Başında çok zor gözüken bir iş ilerledikçe kolaylaşıyor. Bunu öğrendik.

MMU 60 kişi ile başladı. Şu anda 1300’den fazla TUSAŞ’ın mühendisi var. Diğer firmalarımızı da katarsak 2000 kişi hizmet veriyor. Tasarımda çok zorlandık ancak imalat çok hızlı ilerledi. Bu durum TUSAŞ’ın geçmiş yıllarda Airbus’a ve Boeing’e çalışması sonucu oldu.” ifadelerini kullandı.

Milli Muharip Uçak iniş takımlarına kavuşmuştu

Milli Muharip Uçak’ın iniş takımları TUSAŞ’a teslim edilmişti. Bu kapsamda Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak iniş takımları TUSAŞ ve ALTINAY iştiraki olan TAAC tarafından yerli ve milli olarak üretilmektedir. Gelişmeyi duyuran TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, MMU’nun 20 Aralık 2022 itibariyle iniş takımları üzerinde olacağını açıklamıştı. Ardından MMU’nun motorunun da takılacağını belirtmişti. 

Bu kapsamda Kotil gelişmeyi şu şekilde duyurmuşu:

“TAAC firmamız iniş takımlarını yapıyor. Koca bir kütleyi taşıyacak bunlar 8 ton. Bunu üretmemiz çok kritik. Motoru da yerli olarak yapacağız inşallah. İlk uçaklarımızda F-16 motorlarını kullanacağız. 2028’de Türk motorumuz gelecek inşallah. Uçuş bilgisayarını BİLGEM yapıyor. Bu uçak yüzde yüz milli.”

AirTürk Haber tarafından yapılan paylaşımda ise Milli Muharip Uçak, iniş takımları üzerinde görüntülendi. Bu kapsamda MMU’nun altında kullanacağı mühimmatlar da görüntülendi.

Türkiye'nin Milli Muharip Uçak (MMU) projesi, önemli bir adım atıldı. TÜBİTAK BİLGEM tarafından üretilen görev bilgisayarı, MMU'nun "beyni" olarak nitelendirilebilir. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yapılan bütçe görüşmeleri sırasında, MMU'nun görev bilgisayarını TBMM'ye getirip tanıtmıştır. Bu adım, Türkiye'nin 5'inci nesil savaş uçağı projesi için önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Yorum Yapın

İlk yorumu yapan siz olun...

Haber Gönder

Millimudafaa.com muhabiri olmak ister misiniz?
Önemli gördüğünüz bilgileri, fuarları, etkinlikleri basın bülteni gibi konuları bize gönderin yayınlayalım.

Diğer Haberler

QR Kodu

Kapat

×